1051 Budapest, Zrínyi utca 5., Tel.: + 36 1 795 66 06hu

a Magyarság Háza hírei

2020. 01. 28.

Magyar Hírlap

Változatos programok a Magyarság Házában

Ezen a héten is változatos programokkal várja a látogatókat a Magyarság Háza. Lesz könyvbemutató, előadás az alsólendvai várról, a hét lezárásaként pedig mesedélelőttöt tartanak.

2020. 01. 22.

Kossuth Rádió

A Nap kérdése: A magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Mivel ünnepeljük a Magyar Kultúrát? Mit tudhatunk a Himnuszról, amelyet közel 200 éve minden magyar ember ismer? Vendégeink: Kalla Zsuzsa, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgató-helyettese és Csibi Krisztina, Magyarság Háza igazgatója

2020. 01. 20.

Felvidék Ma

Mi vagyunk a hajtás, melyből a jövő fakad

A Palóc Társaság 24. alkalommal hirdetett pályázatot a magyar kultúra napja tiszteletére. A 89 beérkezett pályaművet a Kolczonay Katalin egyetemi oktató vezette bizottság értékelte. Az ünnepélyes eredményhirdetést a Magyarság Házában tartották.

2019. 12. 20.

Magyar Nemzet

Kiemelt programokkal készül a Magyarság Háza 2020-ra

A Magyarság Háza tervei szerint jövőre Magyarországról, a Kárpát-medencéből és a diaszpórából rendszeresen meghívják a kulturális terület különböző képviselőit, kiemelt célként kezelve, hogy a meghívottak kapcsolatokat tudjanak kialakítani egymással, ami segítheti magyarságtudatuk megerősítését a jövőben – közölte Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója.

2019. 12. 02.

katolikus.tv

Tél a Magyarság Házában

A Magyarság Háza téli programjairól a Bonum TV-ben.

2019. 11. 18.

dunakeszipost.hu

Külhoni magyar borászok és borok a Magyarság Házában

Szombaton úttörő rendezvény helyszíne lesz a Magyarság Háza Budapesten. A belvárosi, Zrínyi utcai épületben tartják november 23-án délután 4-től a Pinceszert, a külhoni magyar borászok első találkozóját.

2019. 11. 09.

szekelyhon.ro

Telt ház fogadta a Tenkes kapitányát

Telt ház előtt mutatta be Székelyudvarhelyen a Tenkes kapitánya című táncjátékot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes csütörtök este. A Kárpát-medencei turné kilencedik állomása volt a székelyudvarhelyi. (A program a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósult meg.)

2019. 10. 16.

nepujsag.net

Vendégként a Magyarság Házában

Budapesten a Magyarság Háza vendégeként múlt pénteken és szombaton az MNMI társzervezésében kétnapos bemutatkozás zajlott a Muravidék kulturális, földrajzi és kulináris értékeinek a bemutatásával az egykori Duna Palotában.

2019. 10. 10.

volksgruppen.orf.at

„A Tenkes kapitánya“ Bécsben

A teltházas bemutató a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a budapesti Magyarság Háza valamint az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége – Kaláka Club szervezésében valósult meg a bécsi Theater Akzentben. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója szerint a szabadságért küzdő ősök példaképek lehetnek, ma viszont már osztrákok és magyarok a békés együttműködés időszakát élik.

2019. 10. 01.

vasarnap.hu

Ki szívét osztja szét – Ősbemutató a Magyarság Házában

Varga Miklós főszereplésével mutatja be az Aradi Kamaraszínház és a békéscsabai Tabán Táncegyüttes koprodukcióban a Ki szívét osztja szét című előadást. Az ősbemutatót október elsején 19 órától a Magyarság Házában tekintheti meg a nagyérdemű.

2019. 09. 21.

hetnap.rs

A Tenkes kapitánya Zentán

Telt házas előadáson, több mint kétezer néző előtt mutatta be Zentán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya c. kétfelvonásos táncjátékot. Az egybegyűlteket Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Zsuráfszky Zoltán, a darab koreográfusa és rendezője köszöntötte.(A program a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében valósult meg.)

2019. 09. 13.

Magyar Hírlap

Gazdag programkínálat a Magyarság Házában

A Magyarság Háza határon túli programjai sorában pénteken este a csángómagyarokat ismerheti meg a közönség, emellett az intézményben folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat – erről Csibi Krisztina, az intézmény igazgatója beszélt pénteken.

2019. 08. 10.

nogradhont.hu

Szécsénybe látogat A Tenkes kapitánya

A nagy sikerű történet táncban elmesélve, a Magyar Nemzeti Táncszínház Kárpát-medencei Tenkes-turnéjának harmadik állomása az 1705. évi országgyűlés emblematikus helyszíne, Szécsény lesz.(A program a Magyarság Háza szervezésében, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a II. Rákóczi Ferenc-emlék keretében valósul meg.)

2019. 05. 29.

nool.hu

I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozó

A nemzeti összetartozás napján, június 4-én 9 és 16 óra között fiatalok előadásait nézhetik meg az érdeklődők. Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában azt mondta, hogy az Eszékről, Sepsiszentgyörgyről, Bácsfeketehegyről és Kassáról érkező színjátszók június 3-án, hétfőn közös szakmai tréningeken vesznek részt...

2019. 05. 24.

Magyar Nemzet

Kárpátalja kincsei a Magyarság Házában

A kárpátaljai magyarság örök példát szolgáltat arra, hogy a többségi nemzet tengerében miként kell élni akarni, soha fel nem adni, pozitívan a jövőbe nézni – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a Kárpátalja Kincsei című kiállítás megnyitóján a fővárosi Magyarság Házában pénteken.

2019. 05. 23.

magyarkurir.hu

Pünkösdi beszélgetés a Magyarság Házában

Közeleg Ferenc pápa történelmi romániai apostoli látogatása, amelynek során a Szentatya Csíksomlyóra is elzarándokol, és szentmisét mutat ott be június 1-jén szombaton, egy héttel pünkösd előtt. Ebből az alkalomból tartottak kerekasztal-beszélgetést május 22-én este Budapesten, a Magyarság Házában.

2019. 05. 13.

felvidek.ma

Közép-európai fotóművészek a Lévai Fotográfiai Napokon

A hétvégén nyitották meg a Lévai Fotográfiai Napok nemzetközi fotográfiai fesztivált. A Léván és környékén tizenkettedik alkalommal megtartott nemzetközi rendezvényre a V4-ek tagállamaiból érkeztek fotóművészek.

2019. 05. 06.

frissujsag.ro

Ideje az építésnek

Tegnap a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza szervezésében „Ideje az építésnek — Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében” címmel nyílt kiállítás az Iparosotthonban.

2019. 05. 04.

3szek.ro

Életmű-kiállítás: Az átlényegülő Hervai Katalin

Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikusművész életmű-kiállítása nyílt meg május elején az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) földszinti termeiben. A nagyszámú közönséget Vécsi Nagy Zoltán, az EMŰK vezetője üdvözölte.

2019. 03. 29.

www.kepesifi.com

„Bennünk van a pörgés”

Jó hangulat, pozitív energia, szikra a színpadon, amely tűzbe hoz, energikus dalok, tomboló közönség = The Spark. A többit, pedig az interjúból….

2019. 03. 29.

www.karpatalja.ma

Tavaszi tárlat

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) tagjainak munkáiból nyílt csoportos kiállítás Beregszászban. A 2019-es RIT tavaszi tárlatának megnyitójára március 27-én került sor a főiskola Gross Arnold kiállítótermében a 2019. évi Rákóczi-napok rendezvénysorozat részeként.

2019. 03. 29.

mandiner.hu

Megbírságolták Gyergyóremete polgármesterét

Azért, mert a majdnem színmagyar község havilapja csak magyar nyelven jelenik meg.

2019. 03. 23.

felvidek.ma

A Felvidék is bekapcsolódott a Bach Mindenkinek Fesztiválba

Március 18-a és március 24-e között immár ötödik alkalommal szervezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, a Bach és kortársai zeneműveit felvonultató igényes zenei programsorozatot. Az idei évben első alkalommal csatlakoztak hozzá külhoni magyar térségek is.

2019. 03. 23.

www.3szek.ro

„Lészen ágyú!” – ünnepi tárlat Kézdivásárhelyen

Március idusát megelőző hétvégén nyílt meg Kézdivásárhelyen az immár hagyományossá vált, magyar nemzeti ünnepet köszöntő tárlat, amelyen háromszéki és brassói képzőművészek tisztelegtek egy-egy alkotással az 1848−49-es forradalom és szabadságharc előtt.

2019. 03. 23.

pannonrtv.com

Füzér a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Örkény István egyperces novelláin keresztül ragadja meg az abszurd színház világát a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszóinak előadása. A produkciót Dévai Zoltán és Virág György rendezte.

2019. 03. 11.

FELVIDEK.MA

KÖNYVTÁRAVATÓ SZŐGYÉNBEN

Szőgyén község könyvtára új helyén, a felújított régi községháza épületében, megújulva várta az ünnepi megnyitóra mindazokat, akik szeretik a könyvet, a jó olvasnivalót.

2019. 03. 11.

PANNONRTV.COM

A SZERETETRŐL SZÓL A SZABADKAI GYERMESZÍNHÁZ LEGÚJABB DARABJA

A társulat A szépség és a szörnyeteg klasszikus történetét vitte színpadra. A közönség vastapssal köszönte meg a Szabadkai Gyermekszínház premierjét vasárnap.

2019. 03. 11.

WWW.KARPATALJA.MA

FÉRFITÁNCOK ÉS CSÁRDÁSOK KÁRPÁTALJÁN

Első alkalommal szerveztek szólótáncversenyt Férfitáncok és csárdások Kárpátalján címmel. A rendezvényt március 3-án tartották Tiszapéterfalván a Napsugár Egyesületi Házban. A verseny szervezői a nagypaládi Szatmár megye, Ugocsa az én Hazám Néptánccsoport és a Tulipán Népművészeti Tanoda, valamint a Kokas Banda népzenei együttes.

2019. 03. 05.

FELVIDEK.MA

Takács Andrást köszöntötték

Február 28-án a Pozsonyi Magyar Intézetben köszöntötték a Magyar Örökség-díjas Takács András néprajzkutatót, néptáncgyűjtőt. Bandi bácsi, avagy Taki, ahogy a legtöbben szólítják, az 1950-es években kezdett néptáncokat gyűjteni.

2019. 03. 05.

WWW.VAJMA.INFO

AZ EMBER, AKI VIRÁGOT HORD A SZÁJÁBAN

Március 4-én 19 órai kezdettel mutatják be az Újvidéki Színház nagytermében Luigi Pirandello Az ember, aki virágot hord a szájában című darabját.

2019. 03. 05.

WWW.3SZEK.RO

BÁTOR KÖNYV AZ EGYÜTTÉLÉSRŐL

Bátor és időszerű témát jár körül Simó Mártonnak az egységes román állam létrejöttének centenáriumán megjelent könyve (*). Benne mintegy kéttucatnyi interjút, dokumentumot, vallomást közöl az erdélyi, székelyföldi román–magyar együttélésről.